Voor het Nieuwsblad voor Castricum doe ik verslag van de 100-100-100 challenge: 100 dagen, 100 procent afval scheiden met 100 inwoners. Afval scheiden is echter maar een deel van de uitdaging: zo min mogelijk afval produceren is natuurlijk nog veel mooier. Daarom testte ik een bijzonder en duurzaam product mét een bijzonder verhaal! Hieronder vind je mijn column over de wasnoten van Seepje.

“O jee, die afvalreductie begint nu wel vorm aan te nemen. M’n tube tandpasta was zo goed als op, maar ik ben erachter gekomen dat je er bijna nog een week mee kan poetsen als je de tube openknipt. Samen met het nieuwe product dat ik afgelopen weken uitgetest heb, begin ik me toch wel een duurzaamheidshippie te voelen. Met trots, want het geeft me een goed gevoel om zelf bij te kunnen dragen aan een duurzamere wereld.

Maar je bent natuurlijk nieuwsgierig naar dat product dat ik getest heb. Toen ik een collega hierover vertelde dacht ze dat ik een grapje maakte, maar het is echt waar. Ik heb wasnoten getest van Seepje: schillen die je in een katoenen zakje bij je was doet in plaats van wasmiddel. Dat klinkt best exotisch hè? En dan klopt, want dit product komt oorspronkelijk uit Nepal en is onder andere door Seepje in Nederland geïntroduceerd.

Wasnoten seepje

Zeepnotenbomen

Seepje is in 2013 gestart toen Jasper en Melvin op televisie zagen hoe een Nepalese vrouw haar kleren schoonmaakte met behulp van natuurlijke zeep. Ze gebruikte de schillen van de vruchten van de zeepnotenboom: een boom die in overvloed blijkt te groeien in het Himalayagebergte. Ze kwamen in contact met een Nepalese schillenboer die op een verantwoorde manier oogstte én hij wilde samenwerken om de werk- en leefomstandigheden van zijn mensen te verbeteren. Jasper en Melvin zagen daarom kans om een mooi product op de markt te brengen met een positieve impact op mensen en het milieu.

Het blijft natuurlijk wel een beetje gek klinken: schillen waarvan je was schoon wordt. Ik stond er zelf ook wel een beetje huiverig tegenover. Maar wat blijkt: de schillen staan bij aanraking met water een natuurlijke vorm van zeep af. Een 100% plantaardig wasmiddel dat ook nog eens fairtrade is. Dus door je was te doen, kun je bijdragen aan een schonere en mooiere wereld.

Zomerse geuren

Maar! Dan moet het natuurlijk wel goed werken. Het werkt in ieder geval eenvoudig, je doet vier hele schillen (of acht halve) in het bijgeleverde katoenen zakje en dit doe je bij je was. Seepje heeft verschillende producten: ‘gewoon neutrale’ wasnoten, maar ook allerlei geuren. Ik heb de ‘zomerse vakantiegeur’ getest. Dan doe je ook nog tien druppels van de bijgeleverde etherische olie in je wasverzachterbakje.

Toch grappig, want je was is helemaal schoon en het huis ruikt heerlijk naar lavendel. Zo’n geurtje vind ik persoonlijk erg prettig. De wasnoten hebben zelf geen geur en ik word juist altijd zo blij van de geur van schone was. Voor de prijs maakt het volgens mij ook niet veel uit. Een verpakking kost €9,95 (of €7,95 voor de ‘gewoon neutraal’) en daarmee kan je dertig keer wassen. De wasnoten zijn te koop bij onder andere de Wereldwinkel en de Natuurwinkel. Het is even wennen, maar zeker de moeite waard om te proberen!”

Deze column is geplaatst in het Nieuwsblad voor Castricum – woensdag 18 mei 2016

Kijk voor meer informatie over de wasnoten over de website van Seepje.