Een wereldreis: een stiekeme droom van velen, maar toch ken ik weinig mensen die het ook echt gedaan hebben. Net een nieuwe baan, een studie die je nog af wilt maken, een familielid die ziek is, kleine kinderen… er is altijd wel een reden om het nog even uit te stellen. Brenda en Ray waren er klaar mee. Ze hadden al zo vaak aan elkaar verteld dat ze een wereldreis wilden maken en dit keer wilden ze het ook écht gaan doen.

Het is oktober 2012 en Brenda en Ray maken een besluit. Volgend jaar gaan ze het écht doen: die wereldreis gaat er komen. “Tien jaar geleden zou Ray een half jaar gaan werken om geld te sparen en op reis te gaan. En ook ik was van plan om tijdens mijn studietijd stages in het buitenland te gaan doen en veel van de wereld te zien. Maar we waren tien jaar verder en we zaten nog steeds in Nederland”, vertelt Brenda.

Geen weg terug

Dat besluit was vrij rigoureus: ze boeken eerst een ticket en gaan pas daarna naar hun werkgevers. Ray: “We wilden het hoe dan ook gaan doen en we wilden ons niet tegen laten houden door werkgevers die misschien moeilijk gaan doen.” Brenda: “We stonden er vrij nuchter in. In het allerergste geval hadden we als we terugkwamen allebei geen baan meer. Als we dan onze huur niet meer konden betalen, dan konden we bij mijn ouders terecht. Niet ideaal natuurlijk, maar geen reden om de reis niet te gaan doen.”

Het is dus wel duidelijk: niets kon deze twee nog tegenhouden om die reis te gaan maken. Brenda heeft geluk en kan dankzij een speciale regeling haar baan houden. Voor Ray is het iets minder gunstig: hij mag niet meer terugkomen bij zijn werk. “Maar eigenlijk was dat wel prima. Ik werkte daar al een hele tijd en het was sowieso wel tijd voor iets nieuws.” En al snel vinden ze iemand die hun huis wil huren tijdens hun reis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veilig beginnen

Ray: “We wilden een wereldreis maken en wilden daarom ook echt de wereld rond. Ons plan was om te beginnen met Azië, omdat Brenda daar al een keer geweest was. Het voelde veiliger om hier te beginnen en om daarna Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika te doen.” Het stel vindt het vooral heel spannend om naar Zuid-Amerika te gaan, gezien alle verhalen die je hoort over de veiligheid daar. “En toen kwamen we toch wel voor een verrassing te staan”, vertelt Brenda. “Er werd door de reisorganisatie waar we onze tickets boekten aangeraden om te beginnen met Zuid-Amerika en Azië juist als laatste te doen. Daar ging ons plan om veilig te beginnen!”

“Maar weet je wat nu zo grappig is? Als je zou vragen waar we nog een keer heen willen, dan zeggen we allebei Zuid-Amerika”, vertellen de twee vol met enthousiasme. Zo zie je maar weer dat het heel goed kan uitpakken om eens buiten je comfort zone te stappen.

Gewoon doen!

Als er een tip is die Brenda en Ray hebben voor iedereen die rondloopt met de droom van een grote reis dan is het: “Ga het gewoon doen! Prik die datum en doe het gewoon. Er is altijd wel een reden om het niet te doen, dus dat ideale moment waarin werkelijk alle omstandigheden gunstig zijn komt er nooit. Toen wij gingen werd Brenda haar neefje 1 jaar, dus ja, dat moesten we missen en vonden we erg jammer. Maar zo is er altijd wel wat.” Brenda vult Ray aan: “De reis heeft ons zoveel gebracht. Dit is een ervaring die we echt nóóit meer zullen vergeten.” Enne… over de tweede tip hoeft Ray niet lang na te denken. “Neem ALTIJD een rol wc-papier mee. Daar ga je echt geen spijt van krijgen!”

“Neem ALTIJD een rol wc-papier mee. Daar ga je echt geen spijt van krijgen!”

Je bent vast heel benieuwd naar de reisverhalen van Brenda en Ray. De twee hebben alleen zo ontzettend veel beleefd, dat dit artikel dan veel te lang zou worden. Maar….gelukkig hebben ze álles vastgelegd en kun je in 43 filmpjes zien wat ze allemaal beleefd hebben. Wie weet vind je nog inspiratie voor je eigen wereldreis! 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA