In een kringloopwinkel wordt Evelinda verliefd op een zakje met allerlei vrolijke kralen. Ze ziet ook een doosje met sjoelstenen en vraagt zich af: “Wie koopt er nou een doosje met alleen maar sjoelstenen, zonder de bak?” Niet wetende dat ze zelf diegene zal zijn die een doosje sjoelstenen koopt.

Tijdens haar bezoek aan de kringloopwinkel, valt Evelinda haar oog op een zak met allerlei leuke kralen. Ze vraagt zich af wat ze daar nou weer mee moet, maar kan de kralen toch niet uit haar hoofd krijgen. Zonder doel legt ze 1 euro neer en neemt de kralen mee naar huis. “Thuis kreeg ik opeens een idee. In het gat van een kraal kan je heel mooi een opgerold briefje kwijt. En toen dacht ik in één keer weer aan die sjoelstenen. Door de kralen op een sjoelsteen te plakken, kan je een heel leuk tafereeltje maken waar je een briefje in kwijt kunt.” Ze fietst terug naar de kringloopwinkel en wordt zelf diegene die het doosje met losse sjoelstenen koopt.

Dingen anders doen

Evelinda wordt ontzettend blij van het maken van de tafereeltjes. En dat is maar goed ook: ze is namelijk een tijdje niet zo blij geweest. Ze raakte burn-out en begon daardoor aan een grote zoektocht naar wat ze nu eigenlijk wil. “Ik had me opgewerkt tot een hoge functie in het bedrijf waar ik werkte. Eigenlijk knaagde er al langer iets, maar ik ging gewoon door. Totdat er dus echt iets knapte.” Dat ze dingen anders wil gaan doen, dat stond vast. Maar wat dan? Het bezoekje aan de kringloopwinkel brengt haar een hoop goeds, want inmiddels ligt Evelinda haar hele huis vol met tweedehandse houten kralen, blokken en sjoelstenen.

Ze maakt honderden vrolijke tafereeltjes en krijgt inmiddels ook veel opdrachten binnen voor persoonlijke verrassingskadootjes. “Ik ontmoette iemand en die zei: ‘Het maakt me niet uit wat je met je leven gaat doen, maar hier móet je mee door gaan!’ Dat soort berichten geven me echt kracht om door te gaan. Want ik vind het zo leuk om mensen blij te maken met een persoonlijke verrassing. Ik word er blij van om de tafereeltjes te maken. En al helemaal om anderen mensen te zien glimlachen!”

Veel meer durven

Door de burn-out is Evelinda anders in het leven gaan staan. “Ik durf nu veel meer. Ik lééf.” En zo ging ze in haar eentje, met haar kat, twee maanden naar Frankrijk. Ze logeerde in het huisje van een vriend en werkte daar onder andere aan haar business plan. “Daar ben ik echt verliefd geworden op het land. De rust, de ruimte, de vrijheid. Alles is zo fijn daar, en het is alsof de tijd stil staat.” Het is daarom ook haar grote droom om een huisje in Frankrijk te realiseren, zodat ze half in Nederland en half in Frankrijk kan wonen.

Laat het los

Haar bedrijf ‘Glimlach Eve’ groeit iedere dag. Maar financiële zorgen spelen regelmatig op. Ze neemt zich voor om kleine stapjes te nemen, om niet weer dezelfde fouten te maken. “Toen ik laatst financiële zorgen had, ging ik een wandeling met een coach doen. Ik stopte een briefje van tien in m’n zak om haar te kunnen trakteren op een kopje koffie, maar aan het eind van de wandeling zat dat briefje niet meer in m’n zak. In plaats van gestrest te worden, zag ik het als een teken: ik moest m’n geldzorgen letterlijk loslaten.”

‘Leev je leve, het duurt maar eve!’

En toen ze laatst een kaart trok uit een kaartendeck kreeg ze de spreuk: ‘Maak van creativiteit je prioriteit, het is je grootste kapitaal’. Creatief bezig zijn maakt Evelinda zo gelukkig, dat je je afvraagt wat je nu eigenlijk écht nodig hebt in het leven. Door haar burn-out leert ze met minder genoegen te nemen en veel meer te genieten van het leven. “Met Glimlach Eve zet ik iets positiefs in de wereld en ondanks dat het financieel moeilijker is, maakt het me zo ontzettend gelukkig.” Genieten dus, want zoals Evelinda zei: ‘Leev* je leve, want het duurt maar eve!’

(*Spelling speciaal voor Studio Leev)