Het boodschappenlijstje (of zeg maar gerust lijst) lag klaar en vol enthousiasme ging Jinske naar de KreaDoe. Eindelijk de kans om materialen te scoren voor al haar creatieve zelfmaakideeën. Iedereen zei tenslotte dat deze beurs dé plek was voor alle creatievelingen in het land. Des te groter was de teleurstelling: vooral materialen voor hobbytantes en maar weinig materialen voor moderne zelfmaakideeën. Hoewel… achteraf is deze teleurstelling de start van haar goedlopende bedrijf IMAKIN, waar ze inmiddels haar baan voor heeft opgezegd.

“Het is zo’n vier jaar geleden dat ik op onder andere op Pinterest heel veel leuke zelfmaakideeën tegenkwam, maar ik kon zo moeilijk aan materialen komen. Ik hoopte dat de KreaDoe uitkomst zou bieden, maar helaas. Ik was op die beurs met een vriendin en ze vertelde dat het superleuk vindt om creatief bezig te zijn, maar dat ze zo graag een voorbeeldje wil. ‘Geef mij maar de materialen en een beschrijving, en ik maak het’, zei ze.” En toen kreeg Jinske een idee: alles-in-één pakketten voor moderne Do It Yourself-projecten (DIY).

Een compliment voor iedereen

“Ik wil laten zien dat DIY niet moeilijk is, dat het leuk is en dat iedereen het kan. Een complimentje over iets dat je zelfgemaakt hebt, dat geeft me zo’n trots gevoel. En dat gevoel gun ik iedereen.” Haar ideeën waren op dat moment nog niet heel concreet, maar een belangrijke stap was haar inschrijving voor een weekend voor start-ups. “Ik schreef me eigenlijk in met het idee om anderen te helpen bij het uitwerken van hun bedrijfsplannen. Toen bleek dat iedereen zijn idee ging pitchen, besloot ik, geheel onvoorbereid, ook een poging te wagen.” De beste tien pitches werden door de groep uitgewerkt. En raad eens? Jinske was één van die tien.’

Toen begon het balletje te rollen. Ze werkte aan IMAKIN naast haar fulltime baan als levensmiddelentechnoloog (waar ze overigens ook werd geprezen om haar creativiteit). IMAKIN groeit en op een gegeven moment werkt ze nog maar drie dagen per week bij haar baas. Maar het blijkt moeilijk te combineren. “Ik wil m’n volle aandacht op één ding hebben en wilde IMAKIN naar een hoger niveau brengen. Daarom had ik besloten om vanaf 1 juli m’n baan op te zeggen. Ik vond het echt supermoeilijk om deze stap te nemen, zeker omdat ik een hele leuke baan had. Maar ondanks dat het financieel nu wat onzekerder is, heb ik er vertrouwen in dat het goed gaat komen.”

Ooit wil ik een winkel. Ik zie het al helemaal voor me: zo’n grote tafel in het midden.

Dat ze ondernemer zou worden, had ze echt nooit verwacht. “Ik vond het altijd al leuk om creatief bezig te zijn, maar ondernemen leek me helemaal niets. Altijd maar aan het werk zijn… nee dat sprak me niet aan. Maar nu vind ik het juist hartstikke leuk. Het geeft me vrijheid en de flexibiliteit vind ik heel fijn. Ik kan zelf bepalen met wie ik samenwerk en waar ik me op focus. Heerlijk!”

Toekomstdromen

Inmiddels zijn de zelfmaakpakketten van IMAKIN in 65 winkels te koop. Jinske doet nu alles zelf, maar heeft mooie dromen voor de toekomst. “Het lijkt me wel wat om over bijvoorbeeld vijf jaar personeel in dienst te hebben, zodat ik me helemaal kan focussen op strategie- en conceptontwikkeling. En ooit wil ik een winkel. Ik zie het al helemaal voor me: zo’n grote tafel in het midden. Een plek waar mensen elkaar inspireren en waar veel interactie is.” Want inspireren en interactie zijn twee woorden die Jinske helemaal passen. “Mensen worden zo blij van de pakketten van IMAKIN. Ik heb de hashtag #deeljediy bedacht, waarmee mensen een foto van hun gemaakte creatie kunnen delen. Dat is zo leuk om te zien. Dat is waar ik het voor doe.”

Sta je nu te popelen om ook creatief aan de slag te gaan? Je vindt Jinske online via: imakin.nl of op Facebook.