Ze hebben hun streefbedrag binnengehaald: Bert Kisjes (76) en Jakob Stolk (32) met hun crowdfundingsactie voor de Generatieproeverij. De twee heren hebben een duidelijke missie: zij vinden dat het contact tussen jong en oud weer vanzelfsprekend moet worden. Door middel van diners wakkeren zij het gesprek tussen verschillende generaties aan. En dat brengt verrassende en zelfs emotionele ontmoetingen met zich mee.

Bert weet als geen ander hoe verrijkend contact met ouderen kan zijn. Op zijn dertigste was hij al actief in gespreksgroepen met ouderen. “Je verwacht misschien dat ouderen alleen maar over hun gezondheid kunnen praten of klagen over rapportcijfers en mobiele telefoons. Maar als je ouderen aanspreekt op hun leven en wat ze hebben meegemaakt, dan ontdek je een hele nieuwe wereld. En dat vond ik toen al echt bijster interessant.”

Helaas merken Jakob en Bert dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat jong en oud elkaar ontmoeten. “Er wordt in kokertjes geleefd. Groepjes die elkaar niet ontmoeten”, stelt Jakob. Op de vraag hoe ze ervoor kunnen zorgen dat jong en oud met elkaar in gesprek raken, kwamen ze op een wel heel inventief idee: de Generatieproeverij. Een avond waarin generaties van elkaar kunnen proeven tijdens een diner. Bij elke gang gaan de verschillende generaties met elkaar in gesprek over de lusten en de lasten van de andere generatie.

De visie van een oudere

Dat jong en oud veel van elkaar kunnen leren, daar zijn Jakob en Bert zelf het levende bewijs van. Bert: “Ik vind het heel boeiend om met Jakob te werken. Ik voel weinig concurrentie en je accepteert makkelijker dat je het verschillend doet.” Jakob lacht: “Ik heb weinig tijd en Bert vindt dat prima. En hij is wat minder mobiel, dus kom ik vaker zijn kant op. Dat vind ik ook helemaal prima.”

Als het gaat om levenskeuzes, beaamt Jakob dat hij veel aan de visie van een oudere heeft. “Als ik lastige keuzes moet maken dan kan ik bij Bert altijd terecht. Hij straalt een stukje rust uit en heeft veel relativeringsvermogen. Meestal vertelt hij een verhaal uit zijn eigen leven, wat mij erg helpt bij het maken van een eigen keuze. Wat Bert uitdraagt is dat je dat wat goed voelt moet naleven. Dat het kan en werkt om dat te doen. Dat heeft mij gestimuleerd om ook na te leven wat goed voelt. Zo ben ik bijvoorbeeld begonnen als zelfstandig ondernemer.”

Schoorvoetend

Maar werken de Generatieproeverijen ook echt? Jakob: “Een tijdje terug organiseerden we een multicultureel buurtfeest in Lelystad. Als je een uitnodiging in de bus doet, komen meestal alleen de ouderen. Daarom hadden we een voetbaltoernooi georganiseerd om jongeren aan te trekken. De jongeren kwamen schoorvoetend aan bij het diner en wilden eigenlijk niet aan tafel met de oudere buurtgenoten. Maar uiteindelijk wilden ze hun voetbaltoernooi niet eens meer afmaken, omdat ze zulke leuke gesprekken hadden aan tafel.” Voor beide generaties was het een ware openbaring. “De ouderen waren ook heel verbaasd. Ze kwamen erachter dat die jongens ongelooflijk veel respect voor ouderen hebben. Ze zien iedere oudere als iemand die hun opa of oma zou kunnen zijn. Veel ouderen waren oprecht geëmotioneerd door deze ontmoeting.”

Het hele land veroveren

Dit ambitieuze duo heeft heel veel plannen voor de toekomst. “Het is onze missie om jong en oud samen te brengen en daarom willen we in het hele land Generatieproeverijen organiseren. We willen ook proeverijen organiseren aan de hand van specifieke thema’s, zoals werk of de deeleconomie. En uiteindelijk hopen we dat het niet meer nodig is, omdat jong en oud elkaar dan zelf gaan zien en opzoeken.
De crowdfundingsactie loopt nog tot en met aanstaande vrijdag. U kunt het project steunen via de website www.geloofinjeproject.nl Ook als u een locatie weet voor een Generatieproeverij, wordt uw hulp erg gewaardeerd.

13836012_1128623150532266_1118867245_o