Veel mensen die ik geïnterviewd heb, vertellen me dat ze veel spullen weggedaan hebben. Ontspullen dus, om er een ander woord aan te geven. Ze vertellen me allemaal dat ze zoveel gelukkiger zijn, nu ze minder spullen hebben. Maar hoe begin je aan zo’n grote klus als het opruimen van je huis? Tijd dus om wat dieper in dit thema te duiken. En wat kan me daar beter bij helpen dan het boek ‘A Spark Joy’ van de wereldberoemde Japanse opruimgoeroe Marie Kondo?!

Kriebeltje in je buik

“Het leven begint pas echt wanneer je je huis hebt opgeruimd”, vertelt Marie Kondo, die al van kinds af aan een obsessie voor opruimen heeft. Het is haar missie om zoveel mogelijk mensen te helpen om voor eens en voor altijd op te ruimen. En daar heeft ze een speciale techniek voor ontwikkeld.

De vraag der vragen in de methode van Marie Kondo is: Does it spark joy? Of vrij vertaald: word ik er blij van? Krijg je dat kriebeltje in je buik als je dat ene kledingstuk, die vaas of die grappige koffiemok in je handen hebt? Als dat het geval is, dan hoort dit item in jouw ideale interieur. Als tip geeft ze om eerst je ideale interieur voor te stellen. Je kan er bijvoorbeeld een moodboard van te maken, een tekening of je schrijft het op. Dan weet je waar je naar toe werkt en het helpt vast en zeker ook bij je toewijding, die toch wel noodzakelijk is voor zo’n rigoureus project.

Per categorie

Maar hoe ga je dan te werk? Belangrijk is volgens Marie Kondo om per categorie te werken. Je gaat dus niet eerste de studeerkamer en dan de slaapkamer doen, maar je zoekt al je boeken uit het hele huis bij elkaar en legt dit in één ruimte. Dan zie je precies wat je hebt en heb je beter overzicht. Vanaf dat punt ga je bepalen van welke boeken je blij wordt en van welke niet.

Vind je het moeilijk te bepalen waar je blij van wordt? Begin dan eens met het maken van een top 3. Welke boeken vind je het allerleukste? Door te vergelijken ontdek je waar je wel en niet blij van wordt. Enne… een ‘ik weet het nog niet’-categorie bestaat in de Marie Kondo-methode niet: je wordt er óf blij van en het mag blijven, óf je wordt er niet blij van en het moet weg. (Overigens gaat het dan niet om dingen als administratie of spullen die je gewoon moét bewaren).

Niks meer over?

Alles weg doen waar je niet blij van wordt. Ik zal gelijk maar toegeven dat ik het toch een beetje een eng idee vind. Wat als je dan niks overhoudt? Als je gaderobe in één keer meer dan gehalveerd is? Volgens Marie Kondo zijn hier veel mensen bang voor. Maar zij zegt: “Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Het belangrijkste is dat je het doorhebt. Het is pas echt treurig als je je leven doorbrengt omringd door spullen waar je niet blij van wordt, zonder dat je dat doorhebt.” En zo is het maar net. Tijd dus voor een grote najaarsschoonmaak?