Weet je wat ik nou zo grappig vind? Dat ik heel weinig spullen mee had, maar ook niks gemist heb. Het doet me afvragen hoeveel je nu eigenlijk nodig hebt, als je het ook gewoon met de spullen redt die in je rugzak passen.

Vrijheid

Het geeft zo’n gevoel van vrijheid. Binnen een kwartier heb ik alles ingepakt en ben ik klaar om weer verder te gaan. Het voelt zo licht (ondanks dat die tas nog best zwaar is 😉 ), en zo vrij. Zolang m’n vriend naast me loopt en ik m’n backpack op m’n rug heb, weet ik dat ik alles bij me heb wat ik nodig heb. En natuurlijk… soms denk je wel ‘hm, nu was X wel handig geweest’. Maar het grappige is dat je creatieve brein daardoor meteen aan de slag gaat. Zo maakten we bekertjes van een oud plastic flesje en spelen we Rummikub op bed met de onderkant van een aantal laatjes als ondergrond.

Maar om eerlijk te zijn: eigenlijk heb ik de hele reis nooit écht het gevoel gehad dat ik iets miste. Ook heb ik me nooit verveeld. (Oké oké, alleen de laatste twee dagen, toen we op een verschrikkelijke camping zaten, in de middle of nowhere, en eigenlijk gewoon weer naar huis wilden). Er gebeurt zoveel om je heen. Ik vermaak me makkelijk een hele middag met alleen maar om me heen kijken. Naar de mensen, naar de omgeving. Of met het proberen om Italiaans te leren, wat overigens echt verrassend goed ging. Zo mooi hoe snel je de basis van een taal onder de knie krijgt door alleen maar te luisteren en een open blik te hebben.

Rijk met alleen een rugzak

Het is een ontzettend cliché, maar als je het zelf hebt meegemaakt dan weet je opeens dat het zo ontzettend waar is. Als je dan weer thuis bent, dan waardeer je de dingen die je hebt zoveel meer. Een lekkere douche en m’n haren weer kunnen wassen met conditioner (oef, daar keek ik echt zó naar uit), je fiets kunnen pakken om wat boodschappen te doen of gewoon lekker onder een dekentje tv-kijken op de bank.

En zelfs nu denk ik… ik mag dan wel niet die fantastisch goedbetaalde baan hebben die je met mijn doctorandustitel wel had kunnen verwachten, maar ik ben zo ontzettend blij met alles wat ik heb. Wat zou die zogenaamde materialistische luxe me nou eigenlijk brengen? Zou ik dan gelukkiger zijn? Ik weet in ieder geval zeker dat het me niet rijker zou maken. Want ondanks het ontbreken van die goedbetaalde baan, voel ik me zo ontzettend rijk. Rijk door alle lieve mensen om me heen, rijk door alle mooie ervaringen die ik opdoe, rijk doordat ik niet meer dan een rugzak nodig heb om me gelukkig te voelen.

Dit artikel is onderdeel van de serie ‘Reizen in vertrouwen’: over mijn avontuur in Italië. Lees in deze serie alles over mijn eerste keer backpacken en de ontzettend mooie ervaringen die ik heb opgedaan. Lees hier deel 1. en hier deel 2 en deel 3.

geluk rijk rugzak