Soms heb ik het gevoel dat ik stil sta. Ik heb nog zoveel dromen, missies en doelen, maar op sommige momenten lijkt het alsof dat alles geen stap dichterbij komt. Daarom is het einde van het jaar zo’n mooi moment om even terug te blikken, hoe cliché het ook is. Want binnen een paar minuten schrijven besefte ik me al dat er juist heel erg veel gebeurd is dit jaar. Dat ik ontzettend gegroeid ben, nieuwe wegen in ben geslagen, dingen aan het uitproberen ben en dat er nog zoveel kansen liggen voor de toekomst. Dus bij deze: het bewijs aan mezelf dat ik hartstikke goed bezig ben.

Start before you’re ready

In maart dit jaar, op de eerste dag van de lente, heb ik Studio Leev opgericht. Dit wilde ik al een hele tijd, maar telkens bedacht ik weer een smoes waarom het nog niet kon. Terwijl ik er op die eerste dag van de lente ook nog niet klaar voor was, was ik er wél helemaal klaar mee. Klaar met die smoesjes! Dus daarom startte ik ‘gewoon’, want een van mijn wijze lessen was: Start before you’re ready.

Complimenten

In april had ik een wel heel bijzonder en ontzettend gaaf interview. Met niemand minder dan Michael Schaap, ook wel bekend als De hokjesman (tv-programma van de vpro). Dit was wel even andere koek dan de interviews met dorpsgenoten, die ik normaalgesproken deed. Met trillende handjes liep ik in het Mediapark en ook hier vroeg ik me telkens af of ik er wel klaar voor was. Hoe tof is het dan, dat Michael me juist hele mooie complimenten gaf over mijn werk? Zijn complimenten schieten nog regelmatig door mijn hoofd en zijn nog steeds een opsteker als ik twijfel of ik wel op de goede weg ben als journaliste.

Eindredacteur

In de zomer heb ik ingevallen op de plaatselijke redactie waar ik als freelance journaliste voor schrijf. Ik viel niet in als journaliste, maar als eindredacteur. Vanuit een aantal blanco pagina’s maak ik nu volledige kranten. Ik had nog nooit een krant gemaakt, maar pikte het heel snel op. Inmiddels val ik nog steeds heel regelmatig in, wat een mooie aanvulling is op mijn werk.

Op reis

En daarna heb ik een hele mooie reis door Italië gemaakt met mijn lief. Met alleen mijn rugzak en zonder vakantieplanning kwam ik daar tot het inzicht dat ik zo ontzettend veel vertrouwen voel. Zoveel meer vertrouwen dan ik ooit gevoeld heb. En wat is het geweldig om niet meer dan een rugzak met spullen nodig te hebben, om je gelukkig te voelen!

Mooie verhalen

En wauw, wat ik heb ik een leuke interviews gehad voor Studio Leev afgelopen jaar. Het is zo tof om nieuwe mensen te ontmoeten en geïnspireerd te worden door al hun mooie verhalen. En het is minstens net zo tof dat ik al deze verhalen mag delen met de rest van de wereld. Want deze verhalen verdienen het om gehoord te worden en om anderen te inspireren!

Moed

Maar weet je waar ik het meeste trots op ben? Niet al die mijlpalen en mooie momenten, maar dat ik het gewoon heb gedaan! Dat ik begonnen ben met schrijven en de moed heb verzameld om mijn werk te delen. Terwijl ik in het begin bij wijze van onder een deken wou kruipen als ik op het verzendknopje klikte, schrijf ik nu zonder moeite over mijn persoonlijke leven met de hele wereld die mee kan lezen. Ik besef me nu des te meer dat de kracht niet zit in het bereiken van je doelen, maar in de weg ernaartoe.

Eigenlijk was 2016 voor mij een jaar van uitproberen, leren en groeien. Een jaar waarin ik vooral in mijzelf geïnvesteerd heb, nieuwe dingen heb ontdekt, veel ben gevallen en net zo vaak weer ben opgestaan. Het nieuwe jaar zal een jaar worden waarin dingen op zijn plek gaan vallen. Een jaar met wat meer focus dan in 2016, een jaar met heel veel nieuwe kansen en vooral: een jaar waarin ik ga oogsten wat ik dit jaar gezaaid heb. Dus ik zou zeggen: kom maar op 2017!