Huilend in het vliegtuig zat ze, na haar eerste reis naar Noorwegen in 2014. “Het was liefde op het eerste gezicht. Eigenlijk was het gewoon thuiskomen voor mij, terwijl ik er dus nog nooit geweest was. Ik wilde echt niet terug naar Nederland toen.” En sindsdien is er nog maar één ding waar Michelle van Rossenberg over kan praten: Noorwegen.

“Ik was denk ik een jaar of 18 toen ik Into the Wild zag. Toen begon m’n obsessie voor Alaska en reizen en dat is altijd blijven hangen.” Toen ze afgestudeerd was en begon met werken kon ze de reiskriebels niet weerstaan. “Ik was toen pas een half jaar aan het werk en een reis naar Alaska leek iets te ambitieus. M’n vriend overtuigde me toen om de ‘dichtbij-variant’ te kiezen en naar Noorwegen te gaan.”

En tijdens die eerste reis ontdekte ze meteen dat ze eigenlijk in het verkeerde land is geboren. “Ik voel me daar zó gelukkig. Ik ontdekte daar ook het hiken. Voor die tijd lag ik tijdens vakantie eigenlijk liever op het strand”, vertelt ze lachend. “Ik ben verslaafd geraakt aan de bergen en voel me daar zo sterk. Als je na 9,5 uur klimmen op die bergtop staat en dat weidse uitzicht ziet… dat is echt met geen pen te beschrijven.”

Fjällräven Polar

Het hele jaar door is ze aan het aftellen naar haar vakanties in Noorwegen en ze is zelfs een blog begonnen met al haar reisavonturen en reistips over Noorwegen. En het was haar blog waar ze een hele bijzondere tip kreeg van een lezer. “Die vertelde me over de Fjällräven Polar competitie. Een groep winnaars vanuit de hele wereld mag mee met een tocht van 300 kilometer op de slee met 100 sledehonden. Ik dacht toen meteen: dat móet ik winnen, die is gewoon voor mij.”

Grappig genoeg trok Michelle zich een week voordat de inschrijvingen open gingen toch nog een beetje terug. “Ik was ergens bang voor teleurstelling en dacht, misschien moet ik het toch maar niet doen. Eventjes heb ik nog geprobeerd om te doen alsof de competitie niet bestaat, maar na twee dagen dacht ik: nee, ik kan deze kans echt niet laten schieten. Dit is m’n allergrootste droom!”

Sindsdien kan ze nergens anders meer aan denken en is ze volop bezig met het werven van stemmen: ze staat ermee op en gaat ermee naar bed. “Ik sta de halve dag met tranen in m’n ogen, echt waar. De steun komt uit zulke onverwachte hoeken, ik ben echt compleet overdonderd. Mensen met wie ik jarenlang ruzie gehad heb, mensen die ik helemaal niet ken: overal zie ik oproepjes van mensen dat ze op me moeten stemmen.”

Wonen in een sprookje

De wedstrijd is niet het enige wat in Michelle haar hoofd omgaat: ze heeft nog meer plannen voor de toekomst. “Zes maanden geleden zijn ik en m’n vriend in de winter teruggegaan naar Noorwegen. We hebben toen sledetochten gemaakt met hondjes en rendieren en we hebben het noorderlicht gezien. Het was echt alsof ik in een sprookje woonde, zo waanzinnig gaaf. Sindsdien ben ik heel stiekem en voorzichtig plannen aan het maken om te verhuizen naar Noorwegen.”

En dan ’s ochtends heerlijk buiten zitten met een kop koffie, je hondjes en naar de bergen staren. Ja, ik zie het echt helemaal zitten hoor!

Ze ziet het al helemaal voor zich: een rendierenboerderij, de hele dag bezig zijn met beestjes en in de winter met toeristen, zomers de bergen in met een tentje. “Ja, dat is echt mijn ultieme scenario. Je bent daar onafhankelijk van alles en iedereen. Ik voel daar echt de vrijheid om te doen waar ik blij van word, in plaats van dat je de hele dag aan andermans verwachtingen aan het voldoen bent.

En of ze zich niet eenzaam gaat voelen? “Nee, eenzaam is niet het juiste woord. Je leeft daar solitair, maar ik kan heel goed alleen zijn. Ik vind het ook heel fijn om mensen om me heen te hebben, daarom neig ik wel steeds naar het opzoeken van toeristen. Het hebben van aanloop van mensen, nieuwe mensen ontmoeten. En dan ’s ochtends heerlijk buiten zitten met een kop koffie, je hondjes en naar de bergen staren. Ja, ik zie het echt helemaal zitten hoor!”

Update: Inmiddels is duidelijk dat Michelle de Fjällräven Polar competitie gewonnen heeft. Haar reactie: I am so so so thankful and speechless.. I still can’t believe I won this adventure of a lifetime. I promise I will get back to every single one of you in the next couple of days and try to write about all of this, but for now I’m going to focus on catching up on sleep, regaining some weight and reintroducing myself to my loved ones. Thank you, thank you, thank you!

michelle2