Zo’n tachtig mensen zitten in de lobby van het lokale theater. Mensen dwalen een beetje ongemakkelijk in hun eentje rond, maar velen gaan gewoon aan een tafeltje zitten bij een onbekende. Allemaal startende ondernemers, van alle leeftijden, zowel mannen als vrouwen, met en zonder stropdas. En allemaal met de hoop om vanavond wat meer te leren over gezonde financiën van Femke Hogema.

Inmiddels is deze lezing een dag geleden en zit ik thuis achter mijn laptop. Vol met nieuwe energie om mijn bedrijf financieel gezonder te maken. Want als creatief ondernemer die haar dromen achterna gaat, blijven die financiën soms een heikel punt. Benieuwd welke veranderingen ik meteen heb doorgevoerd? Ik geef je in dit artikel vijf tips voor gezonde financiën die ik geleerd heb van Femke.

Tip 1: Houd zelf je boekhouding bij

Femke haar tip was om aan de slag te gaan met een online boekhoudprogramma. Via dit programma heb je zelf veel meer grip op je cijfers (want ‘daar heb ik een boekhouder voor’ mag je nóóit meer zeggen). “Deze geeft zelfs precies aan wat je op je btw-aangifte in moet vullen!”, roept ze enthousiast. Ik voel enige teleurstelling opkomen, want dat kan mijn Excel-administratie dan weer niet. Dus wat heb ik de dag na de lezing metéén gedaan? Als echte doe-het-zelf Excel-nerd heb ik mijn werkblad uitgebreid*, waardoor ook mijn Excelsheet nu mijn btw-aangifte op kan stellen. Tsja… ik blijf eigenwijs hè. Maar dat boekhoudprogramma blijft absoluut op mijn verlanglijstje staan, want zelfs mijn super-Excelsheet kan niet op tegen alle functies die zo’n programma heeft.

*Een Excel-boekhouding is overigens geen tip voor anderen: Femke zei zelf ook dat dit alleen voor de echte Excel-fanaten werkt (Present!). Mijn Excel-administratie is dan ook geen simpel overzichtje, maar ik heb deze echt geprogrammeerd.

Tip 2: Banksaldo of winst-verliesrekening?

Een vraag die nogal wat teweegbracht in de zaal was: als je geld uit wilt gaan geven voor je bedrijf, kijk je dan naar je banksaldo of naar je winstverliesrekening? Een beetje twijfelend kijken mensen om zich heen en ja: de meeste ondernemers kijken naar hun saldo. Nu ik thuis ben heb ik meteen een winst-verliesrekening gemaakt (in m’n Excelbestand uiteraard 😉 ), want inderdaad: op mijn zakelijke bankrekening staat voldoende geld, maar hoe zit het met de winst? Juist… dat is een heel ander verhaal. Dankzij de winstverliesrekening (omzet, min je kosten, afschrijvingen én uitgekeerde salaris) ben ik me nu veel meer bewust van hoe goed of slecht mijn bedrijf het doet.

Tip 3: Kleine bordjes

Ken je dat: je maakt een nieuwe tube tandpasta open en … flats! Een flinke klodder op je borstel. Maar als diezelfde tube bijna leeg is, is die klodder een stuk minder groot van proportie. Of een ander voorbeeld: je krijgt een salarisverhoging en denkt dat je dan nu 200 euro per maand overhoudt. Maar uiteindelijk zie je helemaal niks van die verhoging. Allemaal uitgegeven. Femke noemt dit het benutten van de beschikbare ruimte.

Als er dus veel geld op je rekening staat, denk je dat je veel ruimte hebt. Daarom pleit Femke voor het ‘kleine bordjes’-systeem. Open een aantal bankrekeningen en verdeel je geld. Maak bijvoorbeeld een rekening voor de kosten van je bedrijf of voor reserveringen voor de belastingdienst. Heb je een nieuwe laptop nodig? Dan denk je met één rekening misschien dat je er makkelijk eentje van een duur merk kan kopen. Maar van dit geld moet je ook nog belastingen betalen en je salaris uitkeren. Als je een potje maakt voor de kosten, zou je meteen zien of je wel of geen financiële ruimte hebt voor een dure laptop.

Tip 4: Vier je ondernemerschap

Wat volgde was een onderwerp waar veel creatieve en sociale ondernemers een beetje de kriebels van krijgen: winst maken. Maar toch kan je dit woord maar beter wat meer liefhebben. Je denkt misschien: ik maak liever de wereld wat mooier dan dat ik veel geld heb. Maar juist door wat meer geld te hebben kan je iets betekenen in de wereld. Denk eens na over waar je dat geld aan zou besteden. Je zou biologisch voedsel kopen, je kleding kopen bij eerlijke bedrijven. Je zou je geld uitgeven aan andere mooie ondernemers die jouw logo ontwerpen, teksten schrijven en foto’s maken. Kortom: er is helemaal niets mis met geld verdienen.

En wat kan je dus het beste doen volgens Femke? Maak van winst je prioriteit! Want alles wat je aandacht geeft groeit. Hoe kan je dit praktisch doen? Keer jezelf een klein percentage van je winst uit ieder kwartaal. Begin gewoon eens met 1% van je winst. Zelf heeft Femke haar gezin meegenomen naar Disneyland van haar winstuitkering, maar ook als het veel minder is kan je iets leuks doen met het geld. Trakteer jezelf op een lekkere kop koffie, koop een tijdschrift of een boek. Of als het wat meer is: trakteer je partner of beste vriendin op een etentje. Vier je ondernemerschap!

Tip 5: Waar wil je zijn?

De laatste tip lijkt heel makkelijk, maar is dat helemaal niet. Als je geen plannen maakt, dan laat je je leiden met de waan van de dag. Je reageert op de mailtjes die binnenkomen, richt je op de dingen die je op dat moment op Facebook ziet en voor je het weet is er weer een dag voorbij. Maar waar wil je nu eigenlijk heen? Door geen plan te maken zet je niet in op je dromen. En daarom als laatste een treffende, maar hele moeilijke vraag, die de basis is van al jouw toekomstplannen:

Waar wil je over vijf jaar zijn?

Meer weten over gezonde financiën? Kijk op de website van Femke.