Adinda bewijst dat dromen helemaal niet per se je hele leven al aanwezig zijn. Ze had nooit iets met honden, maar grappig genoeg was het een hond die ervoor zorgde dat Adinda haar passie vond. De hond bracht haar letterlijk én figuurlijk in beweging en werd een spiegel van haar eigen emoties en energie. En toen ontdekte ze: hier wil ik anderen ook mee helpen. Ze wil anderen begeleiden om hun eigen leven te leiden en je laten zien dat het wél kan, zolang jij het maar wilt en er energie in steekt.

Adinda droomt

“Een hondenmens? Nee, dat was ik vroeger helemaal niet. Ik vond ze eng en had er niks mee. Eigenlijk had ik meer met katten, want die zijn zo lekker eigenwijs.” Maar toen Adinda met een burn-out thuis kwam te zitten, veranderde er een hoop. “Ik kon m’n draai niet vinden en vond het moeilijk om alleen thuis te zijn. Toen opperde iemand: ‘Waarom neem je geen hond?’” En op dat moment begon het balletje te rollen, want toevallig had haar moeder een logeerhond in huis. Adinda ontdekte meteen de voordelen van een hond. “De hond zorgde voor structuur, want je moét eruit om hem uit te laten. En dat deed me erg goed.”

“Uiteindelijk heb ik besloten om het te doen. Ik speurde heel internet af op zoek naar een hond waar ik echt een klik bij voelde. En dat lukte: toen had ik opeens een hond in huis zonder enige ervaring met honden.” Natuurlijk was dat erg wennen voor zowel Adinda als de pup, maar langzamerhand kwam Adinda tot een belangrijke ontdekking. “Ik kwam erachter dat als ik ergens last van had, dat de hond daar een spiegel van vormde. Het heeft mij zoveel inzichten gegeven tijdens mijn burn-out: in plaats van alleen maar praten met een therapeut word je letterlijk in beweging gebracht. Je ziet wat er met de hond gebeurt als jij energie hebt of als je dat juist niet hebt.” En dat is het startpunt van Adinda haar droom: het leek haar zo fijn om anderen hier ook mee te kunnen helpen.

Adinda durft

“Ik kwam erachter dat zoiets gewoon bestaat! Werken als hondencoach, dat lijkt me zo mooi. Ik heb altijd al het idee gehad dat ik iets voor mezelf wilde doen: ik wil m’n eigen ding doen, op mijn manier. Vaak krijg ik dan ook onenigheid met werkgevers, omdat dat in een baan niet lukt.” Nu heeft ze eindelijk ontdekt wat ze voor haarzelf wil gaan doen: mensen begeleiden om hun eigen leven te leiden en hen te laten zien dat het wél kan zolang jij het maar wilt en er energie in steekt.

Inmiddels is Adinda druk bezig met het volgen van een programma over het beginnen van een eigen bedrijf. “Ik heb geen opleiding gevolgd tot coach, maar heb natuurlijk wel m’n eigen ervaring. Met ervaring kan je ook heel ver komen, maar ik wil aanvullend hierop nog een opleiding tot coach doen. Daar ga ik in september mee beginnen en ik ga ook op zoek naar een werkervaringsplek.” Inmiddels is haar ondernemingsplan bijna klaar en werkt ze ernaartoe om vanaf volgend jaar als zelfstandige aan de slag te gaan.

Adinda leevt

“Er is een bepaalde manier van leven die mensen normaal vinden. En als je daar niet in past, dan val je er al gelijk buiten. En iedereen wil graag ergens bij horen en bij passen. Ik heb de stap genomen om mijn eigen leven te willen leven. Ik vind dat zelf soms ook nog wel lastig hoor, maar ik merk dat ik steeds meer de kant op ga dat ik het wél ga doen. Omdat ik daar gewoon veel gelukkiger van word. En ik heb veel meer energie. Want als ik dat dus niet doe, merk ik meteen dat m’n energiepeil weer naar beneden gaat en dat ik weer terugrol in die burn-out. Dus eigenlijk word ik nu gedwongen om m’n eigen leven te gaan leven, in plaats van ergens bij te willen horen en eigenlijk iemands anders leven te leven.” Haar burn-out ziet Adinda wat dat betreft als iets positiefs: het is juist die burn-out die voor zoveel positieve veranderingen en keuzes gezorgd heeft.

Voor anderen heeft Adinda de tip om vooral te blijven vertrouwen op je eigen gevoel. “Je krijgt zo vaak van anderen te horen dat je iets niet moet doen. Maar als je echt iets wilt, dan gaat het je ook lukken. Het is misschien niet precies datgene wat je in je hoofd had, maar wel altijd iets in die richting.”