Elke dag krijg je nieuwe inzichten, groei je, maak je voornemens, bedenk je nieuwe projecten en maak je fouten. Maar het jammere is dat al deze kennis vaak verloren gaat: je kan nu eenmaal niet álles onthouden. Maar gelukkig is er een hele mooie manier om al deze kennis niet verloren te laten gaan: journaling.

Het idee achter journaling is om elke dag een dagboek, oftewel journal, bij te houden. Zelf schrijf ik elke ochtend zo’n tien minuten in mijn journal. Maar poe, elke dag iets doen is voor velen (inclusief mijzelf) een opgave. Daarom zet ik in deze post een aantal redenen op een rij om het vooral wél te doen. Of op z’n minst te proberen!

» Je ziet de rode draad in jouw leven

In je journal schrijf je over de gebeurtenissen in je leven, waar je op dat moment staat, wat je geleerd hebt, hoe je je voelt, waar je dankbaar voor bent en waar je van baalt. Door dagelijks te schrijven krijg je een steeds beter beeld van wie je bent en wat jij wilt bijdragen in de wereld. Eigenlijk reflecteer je op je eigen leven en je vindt steeds beter de rode draad in jouw leven.

» Je ziet je eigen groei

Het is echt zo geweldig leuk om je journals terug te lezen. Soms heb je het gevoel dat je helemaal niet groeit, omdat je nog niet bent waar je zou willen zijn. Pak je journals erbij en dan zie je in één klap hoeveel je bereikt hebt en hoeveel stappen je al gemaakt hebt, hoeveel angst je al overwonnen hebt en hoe je nu anders in het leven staat.

» Het helpt je relativeren

Door te schrijven word je veel bewuster van wat je denkt, vindt en voelt. Vaak als ik ergens enorm over aan het piekeren ben, ga ik schrijven in mijn journal. Het grappige is dat je negen van de tien keer al schrijvende zelf met de oplossing voor je gepieker komt. Het helpt je enorm om je gedachten en gevoelens te structureren én te relativeren. Dus ik zou zeggen: weg met die chaos in je hoofd!

» Je oefent je pen

Oefening baart kunst: wil je meer schrijven voor je bedrijf dan is journaling een heel goed begin. Je journal is een hele laagdrempelige manier om meer met schrijven bezig te zijn. Alleen jij leest het en er is dus geen druk, maar je bent toch aan het oefenen. Je zal merken dat je er steeds beter in wordt en dat je ook steeds beter jouw gedachten en gevoelens onder woorden kunt brengen.