Eefje begon haar leven als een verlegen meisje, maar heeft dit om weten te zetten naar een succesvol bedrijf. Onder de naam Ideefje geeft ze anderen de kracht en het zelfvertrouwen om hun dromen achterna te gaan.

Tuinhekje

“Ik ben vroeger heel verlegen en teruggetrokken geweest. Zelfs zo erg dat ik bij het vriendje met wie ik elke dag speelde, niet zelf naar binnen durfde te lopen. Ik bleef net zo lang wachten bij het tuinhekje, tot iemand me zou zien en zou zeggen: ‘Hé Eefje, wat leuk! Heb je zin om binnen te komen?’”

Dit is waar Eefje vandaan komt, maar wie ze nu niet meer is. “Dat is de groei die je doormaakt, als mens maar zeker ook als ondernemer. En dat is ook de drijvende kracht achter mijn bedrijf: ik weet hoe het is om daar te staan bij dat tuinhekje. Ik weet hoe het is om gezien te willen worden, maar niet goed te durven.”

Uitkering

Eefje is niet haar hele leven al ondernemer. “Ik ben ooit begonnen vanuit een uitkering. Na mijn eerste zwangerschap raakte ik mijn baan kwijt en iemand vroeg me: ‘Waarom ga je niet voor jezelf beginnen?’ Ja, waarom ook niet dacht ik.” Ze schreef zich in bij de Kamer van Koophandel, zonder plan en zonder idee. Maar het ondernemerschap bracht haar niet waar ze op hoopte.

“Ik deed eigenlijk precies hetzelfde als toen ik nog in loondienst werkte. Ik vertelde een verhaal dat ik niet leuk vond, deed dingen die ik niet leuk vond. Praten over m’n bedrijf deed ik nooit: ik durfde zelfs letterlijk m’n bedrijfsnaam niet uit te spreken bij mensen.”

Nadat ze een tijdje weer in loondienst werkte en na een volgende zwangerschap weer haar baan verloor, is Eefje een cursus gaan volgen voor ondernemers. “Tijdens de cursus kwam ik erachter wat ik wél wilde. En dat is anderen helpen met hun ideeën, plannen en dromen. Ik vind het zo mooi om mensen mee te kunnen denken over wat ze leuk vinden en wat ze goed kunnen. Om er concepten en een positionering aan te kunnen koppelen.”

Experimenteren

En toen vielen de dingen op z’n plek. “Maar pas nadat ik ben gaan experimenteren. Ik heb aan vijf mensen gevraagd: zou je het leuk vinden om een keer met me te gaan brainstormen? Ik dacht dat ik dat goed kon, maar ik wilde testen of dat ook iets is waar mensen naar op zoek zijn. Ze reageerden alle vijf positief. Na die brainstorms kregen ze heel veel energie en begon het bij hen eigenlijk te lopen. Toen wist ik: dit is dus wél iets waar mensen naar op zoek zijn.”

Ondanks dat Eefje vanaf dat moment wist wat ze het allerleukste vindt én het allerbeste kan, moest ze toch nog door een zure appel heen. “Ik wilde m’n bedrijf vooral online gaan doen, eigenlijk omdat iedereen dat deed en dat zo leek te horen. Maar toen bleek dat dit helemaal niet bij me past. Ik had wel ontdekt wat ik wilde gaan doen, maar propte dat in een vorm die dan weer helemaal niét bij me past.”

Een ‘moetje’

“Dus ja, het gaat nu heel goed. Maar anderhalf jaar geleden zat ik vooral netflixend op de bank, omdat ik me gewoon echt heel rot voelde. Ik was m’n dromen wel achterna aan het gaan, maar niet in een vorm die bij me paste. En dan wordt het toch een ‘moetje’, terwijl dat juist is wat je niet wilt in je bedrijf.” En dat is ook iets wat Eefje aan anderen wil laten zien: je dromen achterna gaan is niet alleen maar droomwerk doen. Soms is het gewoon allemaal flink klote. En dat mag en hoort erbij.

Nadat Eefje weer een cursus ging volgen waarin ze veel zelfonderzoek gedaan heeft, vielen de dingen écht op z’n plek. “Toen heb ik de stap genomen om de Stoute Schoenen Club te beginnen en heb ik de Facebookgroep ‘Ondernemen met Hart & Lef’ opgericht. In een paar maanden tijd is de Facebookgroep gegroeid van zo’n 150 naar meer dan 1000 leden. Dat is zo bijzonder. En dat bedoel ik dus: als het klopt wat je doet, op een manier die bij je past, dan vallen dingen vanzelf op z’n plek. Dan doe je de dingen die bij jou passen, maar wel op zo’n manier dat het anderen ook aanspreekt.”

“Trek die stoute schoenen aan, ga dingen doen. Want als jij het niet doet… wie doet het dan wel?”

Goed doel

Ambities voor de toekomst heeft Eefje nog genoeg. “Ik ben opgevoed met het idee ‘wat je hebt, moet je delen’. Daarom zou ik graag een goed doel aan m’n bedrijf willen verbinden. Ik heb het nu goed en m’n gezin ook. Dit wil ik graag delen zodat ook anderen het goed hebben.”

“En natuurlijk wil ik door blijven gaan met zoveel mogelijk vrouwen de kracht en het zelfvertrouwen te geven om dat te gaan doen wat ze het liefste doen. Omdat ik weet hoe het is om in je eentje te zitten en het gevoel te hebben dat er meer in zit. Ik wil vrouwen leren het beste uit zichzelf te halen, zodat zij dit ook weer terug aan de wereld kunnen geven. Want er zit zoveel in ieder mens, en… wat je hebt, moet je delen.”

Op 6 juni organiseert Eefje de Hart & Lef Inspiratiedag: een dag om je hart op te halen én hopelijk om daarna het lef te hebben om dat hart achterna te gaan. Meer informatie over deze dag én over haar bedrijf Ideefje vind je op haar website en Facebookpagina.