Ken je dat? Je wilt iets heel graag, maar je vindt het tegelijkertijd ook heel eng. Je doel lijkt ongelooflijk ver weg, je weet niet hoe je daar óóit moet komen en al helemaal niet waar je moet beginnen. Het overweldigt je en je voelt je verlamd. En dat wat je graag wilt… dat komt bijna geen stap dichterbij. Want ook al wil je het heel graag, als je heel eerlijk naar jezelf kijkt blokkeer je door die angst en ga je er dus niet voor de volle 100 procent voor.

Dit had ik ook heel lang. Ik wilde zo graag goed kunnen rondkomen van m’n bedrijf, maar wist niet goed hoe, waar te beginnen én ik vond het ook gewoon doodeng. Ondanks dat ik het écht graag wilde, hield die angst me ontzettend tegen. Na lang uitstellen, zoeken naar de juiste manier en tegen mezelf zeggen dat ik er nog niet klaar voor ben, heb ik het nu toch voor elkaar gekregen. Benieuwd hoe? Ik deel graag welke stappen ik heb ondernomen om mijn droom te bereiken door te visualiseren.

Stap 1: Voelen, voelen, voelen

Probeer eens te voelen hoe het zou zijn als je bereikt hebt wat je nu graag zou willen. Kan je het je voorstellen dat bijvoorbeeld dat bedrag op je bankrekening staat? Dat je je bedrijf begonnen bent? Of dat je jouw eigen boek in je handen hebt? Probeer te zoeken naar iets wat je je voor kunt stellen en forceer jezelf niet om je iets voor te stellen waar je acuut van in paniek raakt. Het grappige is dat je er steeds beter in wordt: waar ik me vroeger gewoon écht niet voor kon stellen om bijvoorbeeld een ton per jaar om te zetten, kan ik dat nu wel. Dwing jezelf niet om die ton voor je te zien en zoek naar iets wat je je wél voor kan stellen.

Stap 2: Spreek een intentie uit

Mijn ervaring is dat een 90-dagen-project erg goed werkt. Je hebt dan drie maanden waarin je je volop op jouw doel kunt richten. Denk eens na… wat zou jij in drie maanden kunnen doen om een stap(je) dichterbij jouw mooie droom te komen? Probeer goed te voelen of je doel te hoog of te laag is: het moet een uitdaging zijn, maar je moet wel echt kunnen voelen dat je het kan gaan halen. Zelf heb ik een inkomensdoel voor mezelf gesteld voor over 90 dagen. Spreek het hardop uit, deel het met iemand in je omgeving of stuur mij een berichtje waarin je jouw intentie zegt.

Stap 3: Deel het op

Supergoed, jouw intentie heb je de wereld in gezet! Je hebt nu 90 dagen de tijd om vol te gaan voor jouw droom. Denk eens goed na welke dingen je kan doen om jouw intentie te bereiken. Welke dingen kan je elke dag of elke week doen? Maak een lijst om scherp voor ogen te krijgen welke dingen je kan doen. Maar… blijf er ook niet in hangen. Zo’n lijst dient er inspiratie en moet je niet in de weg gaan zitten. Het gevaar is namelijk dat je overal té lang over na gaat denken en misschien wel weer smoesjes bedenkt waarom je dat (nog) niet moet doen en waarom het misschien wel niet effectief is.

Stap 4: Let’s go!

Ga ervoor! Omdat je het je voor kan stellen, omdat je aan alles voelt dat je dit wilt, ga je ook alles doen om over 90 dagen dat doel bereikt te hebben. Denk niet te veel na en ga het gewoon DOEN!

Waarom dit werkt

En weet je? Ik was14 dagen bezig en had toen al m’n doel bijna behaald. En dat terwijl mijn inkomensdoel meer dan twee keer zo hoog was dan wat ik het afgelopen jaar verdiende. Ik heb allerlei mensen benaderd waar ik mee samen zou kunnen werken, na interviews voor de krant waar ik voor schrijf bied ik veel vaker m’n diensten aan, ik heb superleuke gesprekken en ontmoet hele leuke mensen. Het is echt zo bijzonder wat er opeens allemaal gebeurd is sinds ik deze intentie uitgesproken heb en sinds ik bewust kan voelen dat ik dit doel echt kan gaan behalen.

Waarom werkt dit? Omdat je doel letterlijk dichterbij komt: pas als je het je voor kunt stellen. Je hebt immers al met je eigen ogen gezien dat je het bereikt hebt! Dit haalt zoveel angst weg én het zorgt voor zoveel focus: ik weet zeker dat jouw droom na 90 dagen veel dichterbij is (of misschien zelfs al bereikt is), want:

If you can dream it… you can do it!