Een ondernemende persoonlijkheid, doorzetten en blijven geloven in je missie: dat zijn volgens Brigitte van Campen de eigenschappen die je nodig hebt om een succesvolle sociale onderneming op te zetten. Zelf is zij directeur van De Oude Keuken: een grand café waar mensen met een psychiatrische of verstandelijke beperking volop meewerken in de keuken en de bediening.

Het verhaal van De Oude Keuken begint tien jaar terug, toen Brigitte met een burn-out thuis zat. “Ik kwam erachter dat er een locatie vrijkwam op het terrein van psychiatrisch ziekenhuis Dijk & Duin, waar ze een goede bestemming voor zochten. Hier werd een projectgroep omheen verzameld en alle deelnemers mochten een bedrijfsplan maken. Ik wilde een plek creëren waar mensen samen koffie kunnen drinken en waar ze kunnen praten op een laagdrempelige manier. Maar vooral: een plek waar iedereen mee kan doen.”

Doorzetten

Haar bedrijfsplan werd goed ontvangen door de eigenaar van de vrijkomende locatie. Brigitte: “Het was een heel lang proces om het pand te kunnen betrekken en dit bedrijfsidee uit te voeren. Je hebt te maken met vergunningen, het zoeken naar financiers en je moet aanpassingen laten doen aan het pand.” Of ze vaak gedacht heeft: ‘waar ben ik in vredesnaam aan begonnen’? “Ja, absoluut! Maar er waren ook veel dingen waar ik juist veel energie van kreeg. Als ik dan met de architect om tafel zat en de plannen uitgetekend voor me zag, had ik weer genoeg energie om door te gaan.”

Een sociale onderneming wordt nu steeds populairder, maar tien jaar terug was dat wel anders. “Er waren wel wat initiatieven die mensen met bijvoorbeeld het syndroom van Down in dienst hadden, maar voor mensen met een psychiatrische achtergrond waren er heel weinig bedrijven. Het is ook wel een moeilijkere doelgroep, omdat hun achtergrond hen wat meer onvoorspelbaar maakt voor jou als werkgever. Maar juist daarom wil ik deze mensen ook een kans geven. De Oude Keuken staat voor mij voor een bedrijf dat iedereen mee laat doen.”

Ik wil geen concessies doen als het gaat om de missie van dit bedrijf

Balans

Inmiddels draait het bedrijf al tien jaar op volle toeren. Een verhuizing naar een ander (en groter) pand, er zijn verschillende mensen in dienst en naast ontbijten en lunchen is ook dineren nu mogelijk. Een groot succes mag je het dus gerust noemen. Maar uitdagingen die blijven bestaan. “Het is voor nu vooral een uitdaging om de balans te vinden tussen de zorg- en de horecakant van het bedrijf. Mensen zeggen soms dat ze het hier niet erg vinden om wat langer te wachten op hun kopje koffie, maar dat is dus juist wat ik niét wil. Het moet gewoon goed, zowel de zorg als de horeca.”

“Het is daarom soms ook wel verleidelijk om in het weekend, als het vaak heel druk is, wat meer mensen zonder arbeidsbeperking in te schakelen, maar dat is voor mij geen optie. Ik wil geen concessies doen als het gaat om de missie van dit bedrijf: ik ben dit begonnen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen. Niet alleen doordeweeks of als het goed uitkomt, maar altijd.”

Meer informatie over De Oude Keuken vind je op hun website. En ga er vooral een kopje koffie drinken als je in de buurt van Castricum bent!